Η Βόρεια Μακεδονία ίσως γίνει η πρώτη Βαλκανική χώρα που θα επιτρέψει τη χρήση μαριχουάνας για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ όπως αναφέρει το Balkan Insight προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του έχει το Άμστερνταμ ως πρότυπο.

Από το 2016 πωλείται στα φαρμακεία μαριχουάνα για ιατρικούς σκοπούς.Υπαρχουν 57 μονάδες παραγωγής κάνναβης στη χώρα αναμεσα τους και μια γερμανική-πολωνική επένδυση.Ο απεσταλμένος του euronews, Borjan Jovanovski στα Σκόπια μεταδίδει:«Αυτά τα δεντρύλλια, που πρόσφατα αναταξινομήθηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη ως λιγότερο επικίνδυνα οπιούχα, αναπτύσσονται σε άμεση γειτνίαση με τα Σκόπια αναμενοντας από το Κοινοβούλιο να αποφασίσει για το εύρος της χρήσης τους στο εγγύς μέλλον».

Σύμφωνα με τον Ζλάτκο Κεσκόβσκι, διευθυντή της μονάδας:«Περιμένουμε την αλλαγή του νόμου που συζητείται περισσότερο από δύο χρόνια ώστε να μας δώσει την ευκαιρία να εξάγουμε τον άνθο της κάνναβης ως τελικό προϊόν». Οι απαιτήσεις των παρασκευαστών κανναβης για ιατρική χρήση υποστηρίχθηκαν από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών που επιδιώκουν τη νομιμοποίησή της για ψυχαγωγική χρήση. Οι εκτιμήσεις του επιχειρηματικού τομέα δείχνουν ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία που θα επιτρέψουν ευρύτερη χρήση της μαριχουάνας θα είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.«Νομίζω γενικά, εάν η αγορά νομιμοποιηθεί με τους τουρίστες που θα είναι εδώ για να τη χρησιμοποιήσουν η χώρα θα έχει αντίκτυπο περίπου 100.000. 000 ευρώ ετησίως μόνο από τη νομιμοποίηση».

Πρόσφατα, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο έγκρισης νόμου για τη ρύθμιση της ευρύτερης χρήσης μαριχουάνας.Όπως αναφέρει ο υπουργός υγείας Βένκο Φιλιπτσε:«Σχεδιάζουμε ουσιαστικές αλλαγές στο νόμο. Πρώτα, επιτρέποντας την εξαγωγή ανθών κάνναβης που δεν αναφέρεται σαφώς στον ισχύοντα νόμο. Ωστόσο υπάρχει η ιδέα να ανοίξει μια συζήτηση στην κοινωνία με όλους τους ενδιαφερόμενους για να συζητήσουν για την αποποινικοποίηση της κάνναβης και σίγουρα σε ορισμένο βαθμό επίσης τη νομιμοποίηση της χρήσης της».

Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ εξέφρασε την ετοιμότητά της για νομική ρύθμιση της ευρύτερης χρήσης μαριχουάνας, ωστόσο το τελικό νομοσχέδιο θα εξαρτηθεί από τη δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

Η Κροατία νωρίτερα αυτό το έτος σε νομοσχέδιο προτείνει την πλήρη νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το νομοσχέδιο βρίσκεται επί του παρόντος στο στάδιο της δημόσιας συζήτησης.