Με ένα ψήφισμα που προφανώς θα μείνει στην ιστορία, τα Ηνωμένα Έθνη αναγνώρισαν εχθές 2 Δεκεμβρίου του 2020 τη φαρμακευτική αξία της κάνναβης και την αφαίρεσαν από τη λίστα των “επικίνδυνων ναρκωτικών ουσιών”.

Το φυτό που χρησιμοποιείται από την ανθρωπότητα για θεραπευτικούς λόγους εδώ και χιλιάδες χρόνια, αφού τα τελευταία 60 χρόνια λοιδορήθηκε, απαξιώθηκε, δαιμονοποιήθηκε και κυνηγήθηκε όσο κανένα άλλο, κάνει έτσι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την πλήρη νομιμοποίησή του και μέσα από τις διεθνείς συνθήκες.

Η απόφαση της UN Commission on Narcotic Drugs -CND, της Επιτροπής για τα Ναρκωτικά του ΟΗΕήρθε μετά από τις σχετικές εισηγήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Και πλέον η κάνναβη αφαιρείται από τη κατηγορία IV των ναρκωτικών όπου και είχε τοποθετηθεί με τη Συνθήκη του 1961 του ΟΗΕ για τα Ναρκωτικά  δίπλα σε ουσίες επικίνδυνες, εξαρτησιογόνες  και χωρίς θεραπευτικές χρήσεις όπως η ηρωίνη.

Ωστόσο, η κάνναβη εξακολουθεί να παραμένει απαγορευμένη για μη φαρμακευτικούς σκοπούς σύμφωνα με τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών

Η απόφαση υπερψηφίστηκε με 27 ψήφους. Κατά τάχθηκαν 25 χώρες.

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισαν υπέρ, ενώ η Ρωσία ηγήθηκε του μπλοκ των χωρών – ανάμεσά τους η Κίνα, το Πακιστάν και η Νιγηρία – που ψήφισαν κατά.

Ο εκπρόσωπος της Κίνας ξεκαθάρισε πως παρά το ψήφισμα, η χώρα του θα ελέγχει αυστηρά την κάνναβη «για να προστατεύσει από τις βλάβες και τις καταχρήσεις».

Ο εκπρόσωπος της Βρετανίας υποστήριξε πως η νέα ταξινόμηση είναι «σύμφωνη με τα επιστημονικά στοιχεία για τα θεραπευτικά οφέλη της κάνναβης», υποστηρίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά τους διεθνείς ελέγχους για την κάνναβη, και προσθέτοντας ότι “η κάνναβη συνιστά σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία”.

Η απόφαση του ΟΗΕ αναμένεται να αποτελέσει κίνητρο ώστε ακόμη περισσότερες χώρες να αυξήσουν την πρόσβαση σε φάρμακα τα οποία έχουν βάση την κάνναβη, αλλά και να αποτελέσει έναυσμα για περαιτέρω επιστημονική έρευνα για τις φαρμακευτικές χρήσεις της.

Αυτή τη στιγμή περισσότερες από 50 χώρες του πλανήτη έχουν υιοθετήσει προγράμματα χρήσης “θεραπευτικής κάνναβης”.

Ο Καναδάς, η Ουρουγουάη και δεκαπέντε πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπουν τη χρήση κάνναβης και για “ψυχαγωγικούς” σκοπούς, ενώ το Μεξικό και το Λουξεμβούργο αναμένεται να ακολουθήσουν, το Μεξικό μάλιστα εντός των ημερών.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν οι New York Times στις ΗΠΑ η συνολική αγορά της κάνναβης (“θεραπευτικής” και “ψυχαγωγικής”), αναμένεται να αγγίξει τα 34 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2025.