Το διετές πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικής κάνναβης στοχεύει 3.000 ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές καταστάσεις, όπως χρόνιο πόνο και επιληψία. Αυτό το πρόσφατα εγκεκριμένο πείραμα θα μπορούσε να προωθήσει την πρόσβαση των ασθενών στην ιατρική κάνναβη στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Τον περασμένο μήνα, η γαλλική κυβέρνηση υπέγραψε διάταγμα για την έναρξη ενός διετούς πιλοτικού προγράμματος ιατρικής κάνναβης με στόχο 3.000 ασθενείς που πάσχουν από σοβαρές καταστάσεις, όπως χρόνιο πόνο και επιληψία. Αν και αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2020, η έναρξη του προγράμματος καθυστέρησε στις αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας COVID-19.

Φαρμακευτική κάνναβη για την καταπολέμηση σοβαρών καταστάσεων
Το πείραμα περιορίζεται μόνο σε ασθενείς με πυρίμαχο νευροπαθητικό πόνο, ορισμένες σοβαρές και ανθεκτικές σε φάρμακα μορφές επιληψίας, καταπραϋντικές καταστάσεις και επώδυνη σπαστικότητα από σκλήρυνση κατά πλάκας ή άλλες παθολογίες του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι προσβάσιμες θεραπείες περιλαμβάνουν επίσης υποστηρικτική φροντίδα στην ογκολογία για τη θεραπεία του καρκίνου ή του καρκίνου. Οι ασθενείς που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα έχουν εντελώς δωρεάν πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα με τη μορφή αποξηραμένων λουλουδιών και ελαίων κάνναβης. Αυτό είναι το δεύτερο πιλοτικό πρόγραμμα ιατρικής μαριχουάνας στην Ευρώπη που τέθηκε σε ισχύ μετά την έναρξη τετραετούς πιλοτικού προγράμματος στη Δανία το 2018. Οι δανικοί νόμοι και κανονισμοί επιτρέπουν στους γιατρούς να πειραματιστούν και να συνταγογραφήσουν φάρμακα με βάση την κάνναβη.

Πάνω από τα δύο τρίτα των συνταγών για φαρμακευτική κάνναβη στη Δανία ήταν παθήσεις που σχετίζονται με τον πόνο, ενώ το 18% των συνταγών χορηγήθηκε σε ασθενείς για τη θεραπεία της επιληψίας. Συνολικά, 4.300 ασθενείς έχουν συνταγογραφηθεί ιατρική κάνναβη από την έναρξη του προγράμματος.

Πιλοτικό πρόγραμμα γαλλικής κάνναβης

Το γαλλικό πιλοτικό πρόγραμμα θα ακολουθηθεί σε κάθε στάδιο για να επιτρέψει περαιτέρω μελέτες και αναλύσεις. Θα δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό εθνικό μητρώο ελέγχου για ενημέρωση από γιατρούς και φαρμακοποιούς που συμμετέχουν στο πείραμα. Αυτή η έρευνα μπορεί να ανοίξει το δρόμο για τη νομιμοποίηση της ιατρικής μαριχουάνας. Ενώ η πλήρης νομιμοποίηση της κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς στη Γαλλία φαίνεται πολύ μακριά, το πρόγραμμα θα μπορούσε επίσης να βελτιώσει τη φήμη της ιατρικής μαριχουάνας.

Οι ασθενείς χρειάζονται ιατρική συνταγή από γιατρούς, ενώ όλα τα προϊόντα απαιτούν έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Ασφάλειας Ιατρικής (ANSM) και πρέπει να πληρούν τα φαρμακευτικά πρότυπα και την Ορθή Παρασκευή (GMP). Πριν από την υλοποίηση του έργου προηγήθηκε επίσης μια κοινοβουλευτική αποστολή διερεύνησης για τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς σκοπούς, για λόγους ευημερίας και αναψυχής.

Μια ενδιάμεση έκθεση για τη νομιμοποίηση της θεραπευτικής χρήσης κάνναβης υπολόγισε ότι 700.000 ασθενείς στη Γαλλία θα μπορούσαν να είναι επιλέξιμοι για αυτήν τη θεραπεία. Η Γαλλική Υπηρεσία Φαρμάκων έχει δημιουργήσει μια εξειδικευμένη ενδιάμεση επιστημονική επιτροπή (CSST) για τη φαρμακευτική κάνναβη για να σχεδιάσει το πείραμα.

Οι ενδιαφερόμενοι είναι θυμωμένοι για το πείραμα καθυστέρησης

Η εκτελεστική απόφαση ελήφθη μετά από αρκετές καθυστερήσεις και εξόργισε τις ενώσεις και τα ενδιαφερόμενα μέρη των ασθενών. Σε δημοσίευμα που δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα τον Σεπτέμβριο Le Parisien δημοσιεύθηκε, 51 από τους κύριους υποστηρικτές του πειράματος προέτρεψαν την κυβέρνηση να αναλάβει σταθερή και άμεση δράση και να επιταχύνει την απόφαση.

Τα μέλη της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής ANSM απείλησαν επίσης να παραιτηθούν, λόγω του φόβου για περαιτέρω καθυστέρηση στην εφαρμογή του μέτρου. Αν και το διάταγμα εκδόθηκε στις 7 Οκτωβρίου, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες και ορισμένα εκκρεμή ζητήματα δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.

Δεδομένου ότι επί του παρόντος είναι παράνομο να καλλιεργηθεί το άνθος του φυτού κάνναβης και ως εκ τούτου η φαρμακευτική κάνναβη στη Γαλλία, το έργο θα εξαρτηθεί από τα εισαγόμενα προϊόντα. Οι προμηθευτές που καταφέρνουν να συμμετάσχουν στη δοκιμή θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το πλεονέκτημα της πρώτης κίνησης στην αναδυόμενη και δυνητικά τεράστια αγορά ιατρικής κάνναβης.

Η προθεσμία για τα ενδιαφερόμενα μέρη είναι στις 24 Νοεμβρίου. Οι επιλεγμένοι προμηθευτές αξιολογούνται μέσω ενός συστήματος πόντων. Ωστόσο, αυτή η εξάρτηση από τις εξαγωγές θα μπορούσε να υπονομεύσει την ανάπτυξη ενός αυθεντικού γαλλικού τομέα. Το πείραμα αντέχει ή πέφτει με σημαντικό προϋπολογισμό, για τον οποίο θα χρειαστούν 15-20 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τον καθηγητή Nicolas Authier. Είναι πρόεδρος της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής ANSM για την ιατρική κάνναβη.