Συγκεκριμένες ενώσεις (Κανναβινοειδή) της κάνναβης μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον ιό που προκαλεί τον Covid-19, εμποδίζοντας την είσοδό του στα κύτταρα του οργανισμού, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα από ερευνητές του Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Μια έκθεση σχετικά με την έρευνα, «Τα κανναβινοειδή μπλοκάρουν την κυτταρική είσοδο του SARS-CoV-2 και τις αναδυόμενες παραλλαγές», δημοσιεύτηκε διαδικτυακά τη Δευτέρα από το Journal of Natural Products.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι δύο κανναβινοειδή που βρίσκονται συνήθως σε ποικιλίες κάνναβης, το κανναβιγερολικό οξύ ή CBGA και το κανναβιδιολικό οξύ, επίσης γνωστό ως CBDA, μπορούν να συνδεθούν με την πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τον Covid-19 . Με τη σύνδεση με την πρωτεΐνη ακίδας, οι ενώσεις μπορούν να εμποδίσουν τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα και να προκαλέσει μόλυνση, προσφέροντας πιθανώς νέους τρόπους πρόληψης και θεραπείας της νόσου.

«Βιοδιαθέσιμα από το στόμα και με μακρά ιστορία ασφαλούς ανθρώπινης χρήσης, αυτά τα κανναβινοειδή, απομονωμένα ή σε εκχυλίσματα κάνναβης, έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν αλλά και να θεραπεύσουν τη μόλυνση από τον SARS-CoV-2», καταγράφουν οι ερευνητές στην περίληψη της μελέτης.

Επικεφαλής της μελέτης ήταν ο Richard van Breemen, ερευνητής στο Παγκόσμιο Κέντρο Καινοτομίας της πολιτείας Όρεγκον στην κάνναβη στο College of Pharmacy και το Ινστιτούτο Linus Pauling, σε συνεργασία με επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο Υγείας & Επιστήμης του Όρεγκον. Ο Van Breeman επισήμανε ότι τα κανναβινοειδή που μελετήθηκαν είναι κοινά και άμεσα διαθέσιμα.

«Αυτά τα κανναβινοειδή οξέα είναι άφθονα στην κάνναβη και σε πολλά εκχυλίσματα κάνναβης», είπε ο van Breemen, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα. «Δεν είναι εξαρτησιογόνες  ουσίες όπως η THC, το ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης και έχουν καλό προφίλ ασφάλειας στους ανθρώπους».

Πηγές: Forbes