Το Λουξεμβούργο πρόκειται για γίνει το πρώτο Ευρωπαϊκό κράτος που θα νομιμοποιήσει την καλλιέργεια και την χρήση της κάνναβης, είπε σε ανακοίνωση της η Κυβέρνηση της Παρασκευή.

Βάση του νέου νομοσχεδίου, θα επιτρέπεται η χρήση, και η καλλιέργεια μέχρι τεσσάρων φυτών ανώ νοικοκυριό σε ενήλικες άνω των 18 ετών. Έτσι θα γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που νομιμοποιεί πλήρως την παραγωγή και την κατανάλωση της κάνναβης.

Παρόλα αυτά όμως η χρήση κάνναβης σε δημόσιους χώρους θα διώκεται νομικά.

Η αγοροπωλησία των σπόρων της κάνναβης θα επιτρέπεται με βάση το νέο νομοθετικό σχέδιο, όπου επίσης δεν θα υπάρχει όριο στην περιεκτηκότητα THC, την ψυχοδραστικής δηλαδή ουσίας.

Η αλλαγή αυτή, είναι μια προσπάθεια την κυβέρνησης να ελαχιστοποιήση το έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά και το εμπορίο ναρκωτικών στη μαύρη αγορά. Οι Υπουργοί έτσι θα είναι σε θέση να ρυθμίσουν την επι του παρόντος παράνομη αγορά κάνναβης.

Η νέα νομοθεσία έχει την υποστήριξη του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά απαιτεί ακόμη ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, για την επιβεβαίωση των νέων προτάσεων.

Έτσι το Λουξεμβούργο, ένα μικρό περίκλειστο κρατίδιο, με πληθυσμό λίγο περισσότερο από 600.000 κατοίκους, βρίσκεται πλεόν στην πρώτη γραμμή ενός αυξανόμενου κινήματος σε όλη την ήπειρο, για χαλάρωση της νομοθεσία κατά της κάνναβης.

Η Ιταλία πιθανότατα να αποφασίσει εάν θα αποποινικοποιήσει ή όχι την κάνναβη σε δημοψήφισμα του επόμενου έτους, αφού οι εκστρατείες των πολιτών κατάφεραν να συγκεντρώσουν 500.000 υπογραφές που απαιτούνται για να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Η κατανάλωση κάνναβης δεν ποινικοποιείται σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία και η ιατρική χρήση της επιτρέπεται. Ωστόσο, η αγορά, η πώληση και η μαζική καλλιέργεια της είναι παράνομη.

Εάν το κοινό ψηφίσει για την αποποινικοποίηση της κάνναβης, η αγορά, η πώληση και η καλλιέργεια της θα είναι νόμιμα.

Πηγές: CNN