Η απενοχοποίηση της χρήσης της κάνναβης είναι μια ιστορία που σε παγκόσμιο επίπεδο, πάει αρκετά χρόνια πίσω kαι φυσικά δεν μιλάμε για την απενοχοποίηση της κάνναβης γενικά, αλλά της ιατρικής και βιομηχανικής χρήσης αυτής, που πλέον είναι κοινά αποδεκτό ότι μπορεί να συμβάλλουν τα μέγιστα στην κοινωνία, κάτω βέβαια και από το σωστό νομοθετικό πλαίσιο.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή… Το φυτό Cannabis sativa διαχωρίζεται σε δύο κατηγορίες, την “ινδική” η οποία και περιέχει σε μεγάλη ποσότητα την ψυχοτρόπο ουσία τετραϋδροκανναβινόλη (γνωστή και ως THC) και την “κλωστική ή βιομηχανική” κάνναβη που περιέχει περισσότερο το άλλο συστατικό, την κανναβιδιόλη (CBD), το οποίο δεν προκαλεί αισθήματα ευφορίας, σε αντίθεση με το THC.

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Οι 17 τροφές που εκτινάσσουν τον μεταβολισμό σου

 

Ωστόσο η πρώτη μορφή της κάνναβης έχει καταδειχθεί από πολλές έρευνες ότι μπορεί να δράσει θεραπευτικά σε αρκετές ασθένειες. Αυτή είναι και η λεγόμενη  «ιατρική» ή «φαρμακευτική» κάνναβη.

Μια ανασκόπηση του 2002 από τον Franjo Grotenhermen πάνω σε ιατρική βιβλιογραφία αναφέρει ότι η ιατρική χρήση της κάνναβης έχει δείξει θετικά αποτελέσματα στη θεραπεία κατά της ναυτίας, της έμμεσης, του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου,της μη-σκόπιμης απώλειας βάρους, της αϋπνίας και της απώλειας της όρεξης από χημειοθεραπείες. Άλλα σχετικά καλώς επιβεβαιωμένα στοιχεία κάνουν λόγο για θεραπεία της σπαστικότητας σε άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας,του πόνου και ειδικότερα του νευρογενούς πόνου,των κινητικών δυσκολιών,του άσθματος και του γλαυκώματος.

Προκαταρκτικές ενδείξεις δείχνουν ότι φάρμακα με βάση την κάνναβη μπορεί να είναι χρήσιμα στη θεραπεία δυσλειτουργίας των επινεφριδίων, του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου,των ημικρανιών,της ινομυαλγίας και σχετικών παθήσεων.Η ιατρική χρήση της κάνναβης επίσης φαίνεται ότι θεραπεύει συγκεκριμένα συμπτώματα παθήσεων όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού, παρουσιάζοντας αντισπασμωδική και μυοχαλαρωτική δράση, καθώς και αυξάνοντας την όρεξη σε αυτούς τους ασθενείς.

Άλλες ιατρικές έρευνες αναφέρουν ότι η κάνναβη ή συγκεκριμένα κανναβινοειδή πιθανόν να χρησιμεύσουν στη θεραπεία της κατάχρησης του αλκοόλ, της αρθρίτιδας που προκαλείται από περίσσια κολλαγόνου,του άσθματος, της αθηροσκλήρωσης, της διπολικής διαταραχής, του μετατραυματικού συνδρόμου , του καρκίνου του παχέος εντέρου, της αισθητηριακής νευροπάθειας σχετιζόμενης με τον HIV,της δυστονίας, της επιληψίας, συγκεκριμένων παθήσεων του πεπτικού συστήματος, των γλοιωμάτων (τύπος όγκου στον εγκέφαλο), της ηπατίτιδας C, της νόσου του Huntigton, της λευχαιμίας, των όγκων του δέρματος, τα στελέχη του βακτηρίου Staphylococcus aureus που είναι ανθεκτικά στη μεθισιλλίνη, της νόσου του Parkinson, του κνησμού, της ψωρίασης, της δρεπανοκυτταρικής αναιμίας, της υπνικής άπνοιας καθώς και της νευρικής ανορεξίας.

Ελεγχόμενη έρευνα στη θεραπεία του συνδρόμου Tourette με ένα φάρμακο που περιέχει δραστική ουσία η οποία είναι συνθετικά ομόλογη με την κύρια ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης, έδειξε ότι οι ασθενείς είχαν μείωση των συμπτωμάτων του τους χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, ωστόσο άλλες έρευνες ισχυρίζονται ότι δεν είχε αποτελέσματα στην μείωση των τικ. Οι αναφορές των ίδιων των ασθενών πάντως δείχνουν μείωση των τικ με την ιατρική χρήση της κάνναβης, όμως χρειάζονται μακροπρόθεσμες, ελεγχόμενες έρευνες για να το αποδείξουν σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Σε πολλά εργαστήρια σε όλον τον κόσμο γίνονται εντατικές έρευνες για να παραχθούν φάρμακα με βάση τα συστατικά της κάνναβης, που όμως δεν θα έχουν ψυχοτρόπες επιδράσεις, θα μένουν δηλαδή μακριά από την περιοχή του εγκεφάλου και θα δρουν μόνο στον περιφερειακό υποδοχέα στον οποίο δείχνουν προτίμηση τα μη ψυχοτρόπα ανάλογα (δηλαδή τα τροποποιημένα από τους ερευνητές κανναβινομιμητικά μόρια) παρουσιάζοντας υψηλή αντιφλεγμονώδη δράση. Το πρώτο τέτοιο παρασκεύασμα ενάντια στον πόνο και στο στρες ανακοινώθηκε την 1η Ιουλίου του 2005 στο περιοδικό «Nature» από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Τον Μάρτιο του 2014 η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας των ΗΠΑ ενέκρινε τη μελέτη για την ιατρική μαριχουάνα, σημαίνοντας έτσι μια ιστορική αλλαγή στην Ομοσπονδιακή πολιτική των ΗΠΑ.

Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει και τα οικονομικά οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Αρκεί να πούμε ότι η παγκόσμια αγορά της αγγίζει σήμερα τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με τον Καναδά, την Ολλανδία και το Ισραήλ να ηγούνται.