Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια (ΚΑ) που χρησιμοποίησαν κάνναβη είχαν μειωμένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (ΚΜ) σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν χρήση κάνναβης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο The American Journal of Cardiology.

Το 2014, περίπου 3.950.392 ασθενείς νοσηλεύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με διάγνωση ΚΑ. Μεταξύ αυτών των ασθενών, περίπου το 0,45% χρησιμοποίησαν κάνναβη, σύμφωνα με τους ερευνητές.

 

Σε σύγκριση με τους μη χρήστες, όσοι χρησιμοποίησαν κάνναβη είχαν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης ΚΜ (19.08% έναντι 21.39%, P = .015) και παρουσίασαν 13% μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ΚΜ (προσαρμοσμένη OR = 0.87, 95% CI, 0,98). Οι πιθανότητες ήταν ακόμη σημαντικές μετά την προσαρμογή για μεταβλητές σχετιζόμενες με τον ασθενή, δημογραφικούς και νοσοκομειακούς.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές η διαπίστωση ότι η χρήση κάνναβης συνδέεται με τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ΚΜ σε ΚΑ μπορεί να σχετίζεται με συγκεκριμένες ιδιότητες της κάνναβης, κάποιες από τις οποίες έχει αποδειχθεί ότι έχουν καρδιοπροστατευτικά αποτελέσματα σε ζωικά μοντέλα με τη δυνατότητα παρόμοιων μηχανισμών στον άνθρωπο. Η παρατηρούμενη καρδιοπροστατευτική επίδραση μπορεί να οφείλεται στην αναστολή της εξέλιξης της αθηροσκληρωτικής πλάκας, στην τροποποίηση της επίδρασης της αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη ή στη μείωση της φλεγμονής και στη ρύθμιση της βλάβης από επαναιμάτωση που αναφέρθηκε σε διάφορα ζωικά μοντέλα.