Ο Σύλλογος “Aσθενείς Υπερ της Χρήσης Φαρμακευτικής Κάνναβη” διαμαρτύρεται για το άρθρο 21Ζ του νόμου 4139/2013 (Α’ 74) όπου αναγράφει το εξής:

“«Aπαγόρευση εισαγωγής τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης. Δεν επιτρέπεται η εισαγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) άνω του μηδέν κόμμα δύο τοις εκατό (0,2%) που προορίζονται για εγχώρια κατανάλωση.»”

Οι φαρμακευτικές εταιρείες αδειοδοτημένες για την καλλιέργεια και την επεξεργασία τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης δεν έχουν ξεκινήσει την προμήθεια στην εγχώρια αγορά, κάτι που έχει πυροδοτήσει την δυσκολία ως προς την εύρεση φαρμάκου για τους ασθενείς.

Θεωρούμε ότι με την υλοποίηση του νόμου αυτού, η θέση των ασθενών δυσχενεί και είναι μεταίωρη καθώς η ελεύθερη διακίνηση του φαρμάκου τους αυτομάτος ακυρώνεται.

Βάση αυτής της απαγόρευσης, δημιουργείται ολιγοπώλιο  αποκλειστικά του ελληνικού φαρμακευτικού κλάδου και έτσι θίγεται η ελεύθερη διακίνηση προϊόντων που είναι απαραίτητη για την διασφάλιση της απαραίτητης ιατρικής περίθαλψης των ασθενών.

Νόμος